Arkiv för ‘ Guldgruva-kunskap om graviditet ’

10374934_796610840356644_7057233799546658370_n

 

 

Jag vet inte om det är sant men ska försöka kolla upp det.
Om det är sant så är det ju jättehäftigt!

 

*kunskapsnörd/kunskapsknarkare*

 

 

 

 

Vi ville ta ett stamcell-prov på navelsträngen när Minituff tittar ut. Det har visat sig vara standard i alla möjliga länder världen över. Man tar provet i förebyggande syfte. Ifall barnet föds med skador eller sjukdom. Då kan man ge barnet en spruta med stamceller och de klättrar dit där skadan är och lagar den. Forskningen har ännu inte kommit så långt att de vet hur det fungerar på CP-skador men de VET att det fungerar. Det finns ett barn som har blivit friskare av det. Han föddes och efter ett år så kunde han inte gå -eller prata -han kunde inte ens säga “mamma” eller “pappa”. Han låg mest och grät. Modern och fadern försökte få hjälp och mamman hittade en experimentell studie och de beslöt att prova. Efter ett tag började pojken gå och leka och nu kan han även prata. I det här fallet visade det sig fungera. Det skulle därför kännas tryggt att ta ett sådant prov när det är dags.

Min man har kollat upp det. Hur det fungerar här i Sverige. Visste ni att vi bor i ett efterblivet medeltidsland?? Det fungerar nämligen inte alls. Här är det OLAGLIGT. 2005 kom regeringen med en undersökning som visade att det skulle bli för dyrt. Så man öppnade en Biobank i Göteborg. Vissa kan få donera, om man tillhör rätt grupp. OCH om man föder i närområdet. Vidare så får du inte tillgång till provet om du skulle behöva det!

I NewYork så är det lag på det!!Tvärtom -är det inte helt sjukt?! I varje fall så tvistas det om när man ska klippa navelsträngen med. Man ska tydligen låta den tömmas på blod så bäbisen kan tillgodogöra sig de sista dropparna blod (ca 1 dl) om man väntar för länge så..kan bäbisen få gulsot och om man väntar för kort kan bäbisen få andra skador (här diskuteras det om det kan vara orsak till autism och cancer/leukemi). Vi är så efterblivna vad gäller forskning på graviditet och förlossning så det är banne mig skrämmande! Och konstigt att inte Sverige vill forska om det på en högre nivå. Tex i samma nivå som andra länder.
Fy skäms!

stamcell

Stamcell

 

Min mamma är på väg upp i sin BMW-räserbil. Vi ska iväg och handla litet saker som är gravid-relaterade. Jag har dammsugit mellan kräkningarna och städat och skurat kaklet i badrummet. Så jag kunde sätta upp korgarna att ha schampoo i. Jag tvättar som vanligt. Det var ett tag sen men det är en lyx att kunna tvätta i sitt eget badrum. Nästa lyx är att få någon annan att göra det. *Skrattar*. Belgurgi skulle trilla in litet senare och hämta som möbel vi inte vill ha kvar mer.

Jag har fortfarande ont i magen. Min barnmorska tror att det är sammanväxningarna som delar på sig. Min man säger att det är som att skära under operation och dela på dom -fast utan bedövning. Min barnmorska sa att det brukade kunna hålla på fram till ca v. 24. Jojo, ungefär som att jag skulle sluta kräkas v. 12? :) Hoppas att något ligger i tid. Hon sa att jag hade en besvärlig graviditet och vi pratade om spiral.. Jag har ju sagt henne att det blir inga fler barn -eftersom jag blir så dålig. Hon skojade och sa att om jag kom till henne sen och ville ta ur den -för vi vill ha fler barn. Så skulle jag be henne innan att inte ta ut den :) så skulle hon kunna säga.  “Noap-det går inte för sig.”

Lätt att säga men jag hoppas att min man påminner mig om jag någon gång i framtiden skulle få för mig att vilja ha ett barn till. Påminner mig om hur sjuk jag blev och hur ont jag haft. Hur jag led. Hur jag grät.

PS. Tydligen så är det så att direkt efter förlossningen så frigör sig ett hormon. Som GÖR att man GLÖMMER allt besvär under graviditeten och ur ONT det gör vid förlossningen. Det är riktig forskning. På riktigt. Det är sant. Coolt va?

MEN för vissa så tickar det inte igång..och de minns. Och har oftast bara ett barn. Så nu vet ni litet mer än när ni trillade in på min sida :)

Min man ska sätta dit resterande golvlister idag. Åh! Så skönt att få det sista byggeriet gjort idag. På hans sida kommer han att skriva om det och lägga upp bilder. Även om ni inte känner mig -eller min man och ni vill ha hans bloggadress och så..maila mig (adressen finns under “About me”)  så fixar det sig med.  Han finns inte på någon sökmotor så man måste ha en direkt adress för att komma dit.

Tidelidou!