Arkiv för ‘ HSP ’

Postad 27 Dec 22:30 i HSP, My supersecret life

HSP och empat del 1

Nu när jag i år upptäckte att haf var HSP-personlighet (det var i år va?) så öppnade sig en ny värld för mig.
Det kändes lite som jag fick med mig egenskaper från en magisk hjältinnebok.

Överväldigad av ljus, dofter, höga ljud.
Undviker tv med våld. (Serier,filmer, nyheter.)
Vila för återhämtning.
Förkärlek för skön konst.
Rikt och komplext inre liv.
Lägger märke till detaljer.
Känslig för smärta.
Mycket blyg som barn.
Bland annat.

Så jag gick med i ett forum på nätet. Nyligen. Men det var mycket gnäll där. Blir väl så när man tappar kontrollen och inte har medel att hantera det.
Så jag tyckte det var jobbigt. Offerkoftor. Känslig kan man väl vara. Men när man väljer tänka negativt så slår det tillbaka. Så såg jag en annan grupp på ett annat ställe. En tjej från första gruppen startade den. Just för hon tyckte som jag. Så jag skrev lite i nya gruppen. Undrade lite. Frågade lite.
Typ. Man kan ju känna av andra väldigt tydligt har jag förstått det som.

Fick svaret att jag kanske var en empat. Så jag fick en länk och läste och insåg att det var jag ju.
Vi diskuterade även andra saker och vi fungerade lika om andra saker som inte stod med på sidan.

Det är lite som att hitta en nyckel till sig själv lite så men jag hittade också en oerhörd mängd med bekräftelse.
När barnen somnat så läste jag genom det med Roger som fick poängsätta egenheterna efter hur väl de stämde in på mig. Fick nästan manx på alla utom på två-av 30.

Som följer:

1.Jag bara vet saker. Utan att alltid veta hur. Här blev Roger märkbart irriterad. Jag påminde honom om att jag talade om för honom vilka julklappar jag skulle få. Eller när han gömde nödciggen när jag skulle sluta röka och jag visste var de var direkt utan att behöva leta. Han tyckte att hans gömställe var genialt. Det var det iof också.

2. Det är överväldigade att vara ute i folkmassor. Jag har övat mycket men nu är det jobbigt igen.

3. Jag kan känna andras känslor och tro att det är mina egna. Väldigt jobbigt när jag var yngre. Nu kan jag blocka det om jag är för trött. Det gjorde mig också väldigt förvirrad. Speciellt om jag var på krogen kunde det bli jobbigt men då gick jag bara till ställen som kändes bättre.

4. Klarar inte av att se våld. Kan inte begripa varför eller hur andra kan tillfoga andra smärta. Vill inte se.

5. Jag vet direkt när någon ljuger. Inte alltid jag säger att jag ser det, men jag ser det och lägger det på minnet, sen berättar jag det för Roger och surar på personen lite.

6. Nummer sex att jag plockar upp småkrämpor av andra-stämmer nog inte på mig. (Roger tyckte det stämde. Jag känner när och var mina barn har ont.)

7. Matsmältning. Solar plexus är vid en nervknut och sägs vara sätet för känslor. Här kan man alltså ta in andras känslor.
Och det försvagar gärna magens funktioner.. ont i svanken/nedre delen av ryggen.
För att man inte vet om att man är empat och är därför nästan alltid ogrundad.

8. Försvarar de svaga i alla sammanhang. Känner empati och medkänsla.

9.. Andra öppnar sig gärna för dig och berättar mycket om sig själva. Även främlingar. Yup. Men tycker det är trevligt.

10. Ofta trött. Innan Roger kunde jag sova 3-4 dagar på raken en gång i månaden eller nåt sånt.

11. Beroende personlighet, jag har slutat röka och saknar det än. Måste också närhetsknarka för att må bra.

12. Dras mot det metafysiska.  Jag är ju intresserad av det övernaturliga. Ja blir inte förvånad eller chockerad så lätt.
(jo, jag blir det gällande dumhet)

13. Kreativa, starkt kreativa och mycket livlig fantasi. Jo, jag tycker att jag är kreativ. Livlig fantasi? 😉 vem? Jag?

14. Gillar djur och att vara ute. Har alltid husdjur.

15. Behöver ensamtid för att må bra. Läsa en bok eller bara pyssla litet själv, även barn som är empater behöver det.

16. Blir lätt uttråkade och distraherade ifall jag inte blir stimulerad.

17. Gör inget de inte tycker om. De försöker men det blir omöjligt för dom.
Lyckas det forceras blir de olyckliga.

18. Strävar efter sanningen. Alla lögner och sånt känns direkt och fel.

19. Söker alltid efter kunskap och svar på saker. De kan få overload av för mycket info med. De köper inte all info utan vill gärna ha mer info.

20. Gillar äventyr, de är fria själar.

21.Tycker inte om plåttriga hem med för mycket prydnadssaker.

22. Dagdrömmer nästan jämt.

23. Finner rutiner och regler och kontroll frustrerande.

24. Blir lätt överviktiga utan att äta för mycket. Den extra vikten blir ett fysiskt skydd för att mildra allt som kommer in.

25. Utmärkta lyssnare.Älskar att lära sig om andra och bryr sig genuint om andra.

26. Intoleranta mot narcissism. Empater är vänliga och väldigt toleranta man har svårt att vara nära väldigt egoistiska människor, som bara sätter sig själva först och vägrar att överväga andras känslor eller poänger såvida de inte överensstämmer med narcissistens egna.

27. Kan känna vilken veckodag det är. De kan känna av kollektivets stämningar så tydligt.

28. Köper inte antikviteter eller begagnat. Jo, jag började det med det för nåt år sen. Dels är jag så trött att jag inte känner av dom energierna längre och dels så mattas de av och de jag har köpt har känns positiva.

29. Kan känna av matens energier.Många empater har svårt för kött eftersom de kan känna energierna från djuret, även om de tycker om smaken. Jag har svårt att äta kyckling av den anledningen. Jag äter alltid kyckling med inre konflikter och en känsla av hur fel det är. Jag åt inte kött när jag var yngre. Tyckte det kändes fel. Men lärde in det och tycker det känns litet jobbigt än idag. Kyckling är värst och julskinka äter jag inte. Lättare för ko än för gris.

30. Kan verka tjuriga, blyga, ointresserade, frånkopplade. Kan ha humörsvängningar. tagit in för mycket blir de tysta och asociala, miserabla och olyckliga. De avskyr att behöva låtsas vara glada.

Att vara en empat är att vara mycket mer än att bara vara HSP och det är inte begränsat till bara känslor.
Empater kan uppfatta fysiska känsligheter och andliga drifter , de liksom bara vet motiv och intentioner andra människor . Antingen så är m,an empat eller så är man inte.
Det är inte en egenskap som går att lära sig.
De är alltid öppna att bearbeta andras känslor och energi , vilket innebär att du verkligen känner , och i många fall ta på andras känslor .

 

 

 

On the positive side, and there is a big positive side, we have learned Highly Sensitive People have wonderful imaginations, are very creative, curious, and are known for being very hard workers, great organizers and problem solvers. They are known for being extremely conscientious and meticulous. HSP are blessed with being exceptionally intuitive, caring, compassionate and spiritual. They are also blessed with an incredible aesthetic awareness and appreciation for nature, music and the arts.

We have found there is also a strong correlation between the trait of High Sensitivity and being “Gifted.” It is probably not incorrect to say that although not all Highly Sensitive People are Gifted, all Gifted people are HSP. And, Dr. Dabroski’s “OE” theory is that people born with overexcitabilites have a higher level of “development potential” than others and that overexcitabilities feed, enrich, empower and amplify their talents.

= Alla talangfullamänniskor/begåvade är HSP, men alla HSP är inte talangfulla/begåvade. Typ.

healing.about.com

Oläst nedan:
forskningsresultat.
http://onlinelibrary.wiley.com

“We found that areas of the brain involved with awareness and emotion, particularly those areas connected with empathetic feelings, in the highly sensitive people showed substantially greater blood flow to relevant brain areas than was seen in individuals with low sensitivity during the 12-second period when they viewed the photos.”

http://www.medicalnewstoday.com