Vi ville ta ett stamcell-prov på navelsträngen när Minituff tittar ut. Det har visat sig vara standard i alla möjliga länder världen över. Man tar provet i förebyggande syfte. Ifall barnet föds med skador eller sjukdom. Då kan man ge barnet en spruta med stamceller och de klättrar dit där skadan är och lagar den. Forskningen har ännu inte kommit så långt att de vet hur det fungerar på CP-skador men de VET att det fungerar. Det finns ett barn som har blivit friskare av det. Han föddes och efter ett år så kunde han inte gå -eller prata -han kunde inte ens säga “mamma” eller “pappa”. Han låg mest och grät. Modern och fadern försökte få hjälp och mamman hittade en experimentell studie och de beslöt att prova. Efter ett tag började pojken gå och leka och nu kan han även prata. I det här fallet visade det sig fungera. Det skulle därför kännas tryggt att ta ett sådant prov när det är dags.

Min man har kollat upp det. Hur det fungerar här i Sverige. Visste ni att vi bor i ett efterblivet medeltidsland?? Det fungerar nämligen inte alls. Här är det OLAGLIGT. 2005 kom regeringen med en undersökning som visade att det skulle bli för dyrt. Så man öppnade en Biobank i Göteborg. Vissa kan få donera, om man tillhör rätt grupp. OCH om man föder i närområdet. Vidare så får du inte tillgång till provet om du skulle behöva det!

I NewYork så är det lag på det!!Tvärtom -är det inte helt sjukt?! I varje fall så tvistas det om när man ska klippa navelsträngen med. Man ska tydligen låta den tömmas på blod så bäbisen kan tillgodogöra sig de sista dropparna blod (ca 1 dl) om man väntar för länge så..kan bäbisen få gulsot och om man väntar för kort kan bäbisen få andra skador (här diskuteras det om det kan vara orsak till autism och cancer/leukemi). Vi är så efterblivna vad gäller forskning på graviditet och förlossning så det är banne mig skrämmande! Och konstigt att inte Sverige vill forska om det på en högre nivå. Tex i samma nivå som andra länder.
Fy skäms!

stamcell

Stamcell

Inga kommentarer to “Ojsan hoppsan och stamceller”

 1. Johanna säger:

  Ytterligare en punkt på listan “Varför vi ska flytta från Sverige.”

 2. Roger säger:

  Sverige är ju helt efter. Hittade rapporten. Riktlinjerna presenterades oktober 2008. Antar att man måste vara med och sno saxen så de inte klipper av för snabbt. Kanske skulle flytta till Norge. Där kan man spara blod så ens barn kan få hjälp senare i livet om det skulle behövas. Om 15 år kan man förmodligen tillverka nya organ till en människa om man har tillgång till stamceller från individen.

 3. Therese säger:

  Hej!

  Skulle väldigt gärna vilja veta källorna till de här uppgifterna! Har en pojke med cp skada och funderar på detta med stamceller…

  Mvh,
  Therese

 4. LadyBond säger:

  Oj, jag letade överallt. Läste på nätet. Googlade en massa. Jag pratade med läkare och barnmaskor efter att ha läst på.
  Vi har varit så omgiven av dom. Det där om pojken var med på Oprah Winfrey show.

  Jag vet att viss info hittade jag på familjeliv och därifrån fanns länkar och sen fanns det andra sidor där barnmorskor trätte med varandra om fördelar och nackdelar.
  Jag vet att om man tömmer navelsträngen helt till barnet så blir inget över. Då fryser man ju inget heller.
  Om då barnet får en cp-skada så kan inget göras. Men om man spar litet i frysen så kan en cp-skada uppstå för att man inte ger barnet allt från navelsträngen.
  Men förr ville man inte ge barnet allt från navelsträngen för då kunde barn få gulsot.
  I Göteborg forskar man på stamceller och man kan lämna där. Det är det enda lagliga stället i Sverige att lämna på.
  Men om man lämnar så lämnar man efter att ha blivit uttagen efter vissa premisser.
  Och man kan inte få tillbaka sina prover man lämnar.

  Det är allt jag minns just nu. Men om du googlar så hittar du allt du behöver.
  Nu är jag vansinnigt trött-efter att vi mist våra barn och allt annat vi varit med om, annars skulle jag lätt hjälpa dig hitta info.
  Men om du inte finner några bra sidor så återkom till mig så ska jag se vad jag kan göra.
  Så spar min länk och maila eller skriv på bloggen bara.

  Jag hjälper dig gärna leta, bara jag blir litet piggare.

  Kram!

  Stor kram!

  Några länkar som kanske kan hjälpa dig vidare:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=1559666
  http://repairstemcell.wordpress.com/2009/02/11/bubble-boy-cured-with-stem-cells/
  http://stemcell.childrenshospital.org/
  http://www.expressen.se/sport/os2008/1.1268658/han-gar-igen-tack-vare-nya-stamceller
  http://www.news-medical.net/news/20100212/10/Swedish.aspx

  Den sista länken..du kan söka vidare på dr caroll osv..
  Använd infon du hittar på att söka vidare.

  Kram igen.

Lämna en kommentar