Postad 02 Jun 2016 16:10 i My supersecret life

Linnea dog i onödan

Vi har överklagat Linneas död till patientnämnden. Vi fick det beviljat. Underlag till beslut.

Medicinsk rådgivares bedömning 1.

”Har iakttagbara symtom tolkats och behandlats på ett medicinskt korrekt sätt (utifrån erfaren specialist bedömning) under graviditeten och förlossningen?

Svar: Nej.

Motivering:
Kort fördröjning av förlossning och utebliven CTG registrering sista timmarna.

Vad borde ha gjort och i så fall när?

CTG registrering och sannolikt tidigare sectio (snitt) ca 1 timma.
CTG borde ha kopplats ca 5.00. Om det inte fungerade med dosorna borde vaginal undersökning/skalp ha kopplats.

Komplettering.
(Utdrag-orkar inte skriva hela. )
Kollar tapp 6.00. Ser inte cervix.
7.00. 10 cm öppen och huvudet nere.
Kejsarsnitt pga hotande fosterafyxi.
Linnea föds 7.57. Hematom ses bakom placenta. Avlossning?
Obduktionen visar tecken till asfyxi, blödning i CSN och lever, växt av ecoli i hjärtblod och lunga samt IRDS.

Om skalp kopplats tidigare hade med övervägande sannolikhet barnet kunnat vara förlöst en timma tidigare. (Navelsträngen visade igen asfyxi)

—-
Medicinsk rådgivare 2.

Vår medicinske rådgivare i obstetrik har gjort bedömningen av iakttagbara symtom inte tolkades korrekt. Om skalp kopplats tidigare hade barnet med övervägande sannolikhet kunnat vara förlöst en timma tidigare.

Har dödsfallet orsakats av den fördröjda förlossningen (snitt) med en timma?

Svar:
Ja.

Motivering:

Jag gör bedömningen att barnet dog till följd av terminal chock, i sin tur orsakad av extrem för tidig födelse komplicerad av asfyxi, inre blödningar, i sin tur orsakad av sepsis med negativa gramnegativa bakterier. (E coli) i sin tur orsakad av orsakad av tidig hinnbristning.
Varje fördröjning av insatt behandling med ovanstående tillstånd kan med övervägande sannolikhet sägas ha bidragit till dödsfallet.

Fråga:
Har dödsfallet tidigarelagts på grund av patientskadan?
Svar:

Ja.

2 kommentarer to “Linnea dog i onödan”

 1. Kajalpennan säger:

  Känns det som ett avslut?

 2. Ladybond säger:

  Delvis. Det finns inget enkelt svar. Jag, stängde ner och av. Självbevarelsedrift. Det här har rivit upp ett stort sår. Nu har vi det svart på vitt. Det VAR deras fel att Linnea dog. De intalade oss.. att det inte var någons fel. Men vi var inga amatörer. Vi har hela tiden tyckt att det var deras fel. Och nu har vi det på papper. Det blir så tydligt att OM de gjort rätt hade hon kunnat leva idag. Det är tyngre att bära en miss. Än ett faktiskt fel. Då hade man ju kunnat trösta sig med att det inte fanns något mer att göra. Men att få i ett brev. Att det hade gått.. men att de gjorde fel. Det är fruktansvärt jobbigt. Skönt att vi fick bekräftelsen. Men ännu bättre om läkarna hade varit ärliga och tagit ansvar från början och sagt som det var. Jag har långt kvar att bearbeta. Sagt förut. Säger igen.
  Att mista ett barn och bearbeta var svårt men uthärdligt. Att mista igen efter den graviditeten vi hade.. det var fullständigt outhärdligt. Jag dog inuti. Var som en zombie inuti. Att ta sig tillbaka har varit jobbigt. Jag har haft fel och trott att smällen skulle komma. Kanske är den här nu. Vilket fall har jag gråtit i en vecka och en dag flera gånger om dagen.

  Det känns nog mer som ny början.
  Men det här kommer nog alltid vara en del av mig. Jag tror nog inte att det finns ett avslut i det, för mig.

Lämna en kommentar